Ungdomsverksamhet

Kurser

Kurser för barn och ungdomar inom musikteater är vår grundstomme. Att introducera barn och ungdomar till scenisk gestaltning i alla dess former bidrar till att man växer som person. Varje termin strävar vi efter att erbjuda musikalteaterkurser i två olika åldersgrupper. Den yngre gruppen är för årskurs 4-6 och den äldre gruppen riktar sig till ungdomar i årskurs 7-9 och gymnasiet. Ibland blir det bara en grupp med blandade åldrar


Många av de barn och ungdomar som går dessa kurser stannar ofta kvar inom föreningen och hamnar så småningom även i våra stora musikalproduktioner. Det är oftast också från denna skara vi rekryterar våra duktiga ledare som håller i verksamheten för barn och ungdomar.

Våra kurser i musikteater brukar äga rum på måndagkvällar i aulan på Skansenskolan i Mörbylånga. Nu under våren 2020 pågår en fortsättning på höstens musikalkurs och ungdomarna i årskurs 3-8 repar inför en mindre produktion. Skulle du vilja hoppa in så kan du höra av dig till info.smut@gmail.com och hoppas på det bästa. Det kan ibland vara svårt att hoppa in som ny på vårens kurser, men ibland gör vi undantag.

De äldre ungdomarna inom Södra Ölands Musikteater som under flera år själva har gått kurser i musikteater, varit ledare eller medverkat i en storproduktion har också möjligheten att göra ett mer fristående projekt själva. Ungdomarna sätter då upp ett teaterstycke eller en mindre musikal och står själva för både regi och skådespeleri. Detta är mycket uppskattat och lärorikt.

LÄNK

Ca vart annat år är Södra Ölands Musikteaters ungdomar även med i LÄNK, som är en slags teatertävling för ungdomsensembler.
LÄNK drivs av Riksteatern och vill ge ungdomar en förståelse för hur det är att jobba professionellt med teater och skapar därför möjligheter för dem att träffa professionella teaterarbetare. Det är ett sätt att stärka teaterbranschen och inspirera fler att söka till scenskolor eller att engagera sig i Riksteatern lokalt. Idén till LÄNK kommer från England och The National Theatre. Motsvarande verksamhet där kallas Connections och har pågått sedan 1994. Connections har under åren spridits till Sverige, Portugal, Brasilien, Norge och Finland.

Inför varje LÄNK-omgång, får sex framstående dramatiker i uppdrag att skriva var sitt manus för ungdomar mellan 15 och 20 år som sedan de olika ensembler kan välja mellan och sätta upp. En gemensam regional finalhelg hålls på Byteatern Kalmar Länsteater.

Nästa LÄNK final är våren 2020.

Comments are closed.