Verksamhet

Södra Ölands Musikteater är en ideell förening som startade 1993 då musikalen “Sound of Music” uppfördes. Därefter har föreningen spelat ett stort antal välkända musikaler och även gjort musikalkavalkader.

Södra Ölands Musikteater har till syfte att bedriva amatörteaterverksamhet och skall genom sina aktiviteter verka för att amatörteatern och musikdramatiken förankras på Öland samt för konstnärlig yttrandefrihet och kulturell mångfald. Föreningen söker regelbundet bidrag för att kunna utveckla och bredda det lokala kulturlivet på Södra Öland genom att erbjuda alternativ fritidsverksamhet med konstnärlig kvalitet. Detta kan ske i samverkan med andra teatergrupper eller andra ideella organisationer samt med samhällets institutioner i övrigt.

Föreningen arbetar aktivt med generationsöverskridande aktiviteter där alla, oavsett kön och ålder, är lika viktiga. Mycket arbete läggs ner på att hitta material som passar ensemblen, som i stora produktioner består av aktörer i åldrarna 10-70 år.

Parallellt med uppsättningar av produktioner har föreningen en kontinuerlig ungdomsverksamhet, där ungdomar tränas i sång, dans, teater, scengestaltning m.m.

Södra Ölands Musikteater har ett omfattande samarbete med professionella aktörer inom musik, teater och dansgenrer för att kunna ge hög kvalitet på produktionerna och i ungdomsverksamheten.

Några vi samarbetat med under åren är Leon Bank från Stockholm,kännare av judiska traditioner och danser; Bobo Lundén från Stockholm, regissör; Fredrik Jacobsson och Jonas Bertilsson, teater och danstränare från Dansforum i Göteborg; m.fl.

Augustprisbelönade författaren Mikael Niemi skrev 2001 musikalen “En Ö i Valhall” exklusivt för Södra Ölands Musikteater.

Kultur och fritidsnämnden i Mörbylånga kommun stöder våra projekt och har gjort så sedan starten. Vårt arbete stöds också av Studieförbundet Studiefrämjandet, SKS Kalmarsund, Svenska Kyrkan, Sparbanksstiftelsen Öland och näringslivet i övrigt.

Det ideella arbetet har förutom att engagera ungdomar i olika musik, teater och dansgenrer också bidragit till en berikande utveckling i bygden samt ökat det lokala kulturlivet och Södra Ölands attraktionskraft.

Comments are closed.